Kamptraining internationaal

Scouting. Laat je uitdagen!

Cursusprogramma

De 15e Kamptraining Internationaal – wintereditie begint zondagmiddag 23 februari 2025 om 13:30 uur in 's-Hertogenbosch. De volgende ochtend rijden we in enkele personenauto’s naar Ferschweiler (Duitsland), een dorpje dat vlakbij Echternach (Luxemburg) ligt.

Het programma van deze Kamptraining eindigt vrijdagmiddag 28 februari 2025 om circa 17:00 uur in ‘s-Hertogenbosch. We houden deze training dus in de voorjaarsvakantie 2025 van de schoolregio’s Midden + Zuid (Carnaval is van 1 t/m 4 maart).

Scouting Nederland heeft de kwalificatiekaart leidinggevende Scouting Academy 2.0 gepubliceerd, waarin de competenties staan die een leid(st)er moet hebben om de kwalificatie Op Kamp voor zijn / haar speltak te verwerven. Je vindt deze kwalificatiekaart met deze link naar de website van Scouting Nederland. Om de kwalificatie Op Kamp te kunnen behalen dien je al de kwalificatie leidinggevende te hebben. Tijdens deze kamptraining kun je uit de competenties uit de deelkwalificaties verwerven:

  • 1.1 Kamp en programma uitvoeren;
  • 2.1 Kamp en begeleiden jeugdleden;
  • 3.1 Kamp en Scouting vaardigheden;
  • 4.1 Kamp en Scouting kennis;
  • 5.1 Kamp en programma voorbereiden.

Verder dien je voor tenminste 4 activiteitengebieden vaardigheden te beheersen op het niveau van verdiepingsinsignes van Scouts.

     

Nadat jij je als cursist hebt aangemeld, vul je in overleg met de praktijkbegeleider van jouw Scoutinggroep hiervoor genoemde paragrafen in op de kwalificatiekaart. Jouw ingevulde kwalificatiekaart stuur je tijdig naar ons op, en gebruikt de cursusstaf om een programma op maat te maken.

Het aanvragen en toekennen van de kwalificatie(s) verloopt altijd via de praktijkbegeleider, en hierbij zijn er twee mogelijkheden:

  1. Als de praktijkbegeleider zelf als zodanig is gekwalificeerd is, kan hij/zij de kwalificatie(s) zelf toekennen;
  2. Als de praktijkbegeleider nog niet is gekwalificeerd is, kan de praktijkbegeleider een aanvraag voor de kwalificatie in Scouts Online registeren. Daarna kan de praktijkbegeleider zelf bijvoorbeeld via telefoon of e-mail, contact opnemen met de praktijkcoach van de regio en de aanvraag melden. Daarna bepaalt de praktijkcoach of de kwalificatie wordt toegekend.

Tijdens deze kamptraining internationaal - wintereditie benutten we graag de kennis en kunde over enkele verdiepingen, die de cursisten voor een deel vast al in huis hebben. Elke cursist geeft een instructie over een onderwerp uit de paragrafen 1.1 t/m 5.1, waarmee jij jouw competenties overdraagt aan de andere cursisten.

Deze instructie bereid je thuis al voor. Daartoe ontvang je van ons de brochure ‘Instructie geven’. Je vindt daarin veel tips waar je bij de voorbereiding van jouw instructie je voordeel mee kunt doen. Je maakt thuis een opzet van jouw instructie, waarin je de overdracht van kennis en inzichten mixt met het toepassen in de praktijk. Tijdens jouw voorbereiding krijg je ondersteuning van een mentor uit de cursusstaf om te zorgen dat jij een goede presentatie zult geven. Tijdens deze kamptraining internationaal zet je met de andere cursisten – als case – een fictief Scoutingkamp in de steigers volgens de methode ‘Learning by doing’.

Je ontwikkelt met de andere cursisten een gezamenlijk idee over jullie fictieve kamp, waarbij je ook de beginselen van design thinking leert en toepast. Deze visie leg je vast in een raamwerk, dat de rest van de Kamptraining internationaal als basis en kapstok wordt gebruikt bij instructies met een hoog “doe het zelf”-gehalte.

We besteden ook enige aandacht aan het primitief kamperen in de sneeuw en koken op houtvuur.

Maandagochtend rijden we in enkele personenauto’s in ruim 3 uur naar Ferschweiler (Duitsland), een dorpje dat vlakbij Echternach (Luxemburg) ligt.

In Ferschweiler werken we in een accommodatie met daarin douches en toiletten, die ook is voorzien van een keuken voorzien van alle “toeters en bellen” om onze maaltijden te bereiden. Er is royaal tijd gepland om lekker eten te koken en natuurlijk is er ruimte voor gezellig en informeel samenzijn.

Je slaapt naast dit gebouw in je eigen tentje.

We geven korte instructies met PowerPoint presentaties. Denk bijvoorbeeld aan: hoe kom ik aan nieuwe en originele ideeën voor het programma, waar let je op tijdens een terreinverkenning in het buitenland, draaiboek maken, onverwachte gebeurtenissen tijdens een kamp en het calamiteitenplan.

Tijdens deze kamptraining gaan we dieper in op een aantal onderwerpen, die worden behandeld in de ideeënboeken “Op Kamp” en “Op Expeditie in Nederland”, die je als paperback kunt bestellen bij de Scout Shop. We gebruiken zeker informatie uit het handboek Kamp en Bivak, handboek voor (bege)leiding, dat je kunt downloaden bij de Scout Shop met deze link: https://www.scoutshop.nl/download-kamp-en-bivak

Ook leren we je te werken met een door ons ontwikkeld rekenmodel in Excel om doorlooptijden, openingstijden van posten, de benodigde stafbezetting op posten, etc. van een zwerftocht met veel deelnemers mee te berekenen. Dit Excel programma krijgt elke cursist van ons, zodat je het in jouw “thuis”-situatie verder kunt gaan gebruiken.

De ervaren cursusstafleden verluchtigen hun presentaties geregeld met sappige anekdotes. We geven ruimte om onderling ideeën en ervaringen uit te wisselen, en werken met steeds wisselende combinaties van groepjes cursisten. We laten je ervaren wat het betekent om met een organisatieteam deadlines te moeten halen...

Aan de westzijde van de grensrivier de Sûre tussen Luxemburg en Duitsland, liggen de Luxemburgse Ardennen. In dit gebied zoek je naar weidse uitzichtpunten en tot de verbeelding sprekende locaties om te verweven in het kampprogramma jullie fictieve kamp.

Als je een USB stick meeneemt, zetten we daar aan het eind van deze Kamptraining Internationaal zetten we daar alle digitale foto’s en filmpjes op, die door cursisten en de cursusstafleden worden gemaakt.