Geoscouten

Scouting. Laat je uitdagen!

In 1 oogopslag: 5e Geoscouten, 2023

Je leert veel over het verwerken van een thema in spraakmakende hikes voor jouw jeugdleden, kaart, kompas en basis routetechnieken. Hierna bieden we keuzeblokken, zoals: kaart en kompas beginners, oriënteren met hemellichamen, digitale kaarten, navigeren op en onder water, kaart en kompas met Bevers en Welpen en Jacobsstaf. Plenair bieden we: kaart en kompas voor gevorderden, maken van routes, en codes/geheimschriften verwerken in routepuzzels. Via een vervolgtraject dat wij organiseren kun je ook 'Instructeur Navigeren' worden.

Wanneer?

Vrijdagavond 17 t/m zondagmiddag 19 november 2023.

Wie?

Scoutingleden van 18 jaar en ouder. Er kunnen maximaal 20 cursisten deelnemen.

Prijs?

€ 77,50 per cursist.

Waar?

Scoutcentrum ‘Achter de Berg’, Nistelrode.

Inschrijven?

Aanmelden kan hier!

Wat?

 • Je leert veel vaardigheden over het gebruiken van hulpmiddelen en routetechnieken om een spraakmakende hike voor jouw jeugdleden te organiseren. Dit is gebaseerd op competenties die worden genoemd in de kwalificatiekaart “Instructeur navigeren”, deel B: eigen specialisme.
 • In een afwisselend programma vergroot je op zaterdagochtend jouw basis vaardigheden in het gebruik van kaarten, kompas en (basis) routetechnieken. ’s Middags zijn er keuzeblokken:
  • kaart en kompas beginners
  • oriënteren met hemellichamen
  • digitale kaarten
  • navigeren op en onder water
  Het middagprogramma ronden we af met: kaart en kompas voor gevorderden.
 • Zaterdagavond gaan we gezellig gourmetten en daarna maak je een Jakobsstaf.
 • Zondagochtend komt het maken van een route, inclusief het verwerken van een thema daarin aan bod. Aansluitend kun je na de instructie routepuzzels, codes en geheimschriften maken en oplossen, zelf een nieuwe puzzel maken met geometrische veelvlakken of experimenteren met de projectie van een lichtbundel uit een laserlampje op een kaart(puzzel), die wordt afgebogen door een prisma. Tenslotte is er de keuze instructie: Kaart en kompas met Bevers & Welpen. Na de lunch loopt je zondagmiddag een tochtje in het natuurgebied de Bedafse Bergen waarin je kaart- en kompastechnieken en routetechnieken toepast.
 • De overdracht van kennis, vaardigheden en inzichten door de ervaren vakopleider en kandidaat instructeurs navigeren mixen we met het direct (buiten) toepassen in de praktijk.
 • Je kampeert in je eigen shelter op Scoutcentrum ‘Achter de Berg’, Nistelrode, waar we d’n Burcht als binnen accommodatie gebruiken.
 • Na Geoscouten bieden we een follow-up aan, waarmee geïnteresseerde cursisten zich door ons verder kunnen laten opleiden en kwalificeren als “Instructeur navigeren”.

Scout it out!

Ga je mee? Deel 't met je mede-scouts!