Trapperskamp Extreem

Scouting. Laat je uitdagen!

Belangrijke gegevens

Data

Het 33ste Trapperskamp Extreem start vrijdagavond 26 april 2024 om 19:00 uur in Vught (N.Br.). Van vrijdagavond tot zondagochtend zijn we actief in Vught en omgeving. Na anderhalve dag verplaatsen we ons naar het grensgebied van de Duitse Zuid Eifel en de Luxemburgse Ardennen. Zaterdag 4 mei 2024 rijden we terug naar Vught. In de loop van de middag nemen we deel aan de gezamenlijke kampafsluiting van de Eifel Experience en Scoutdoor in Vught, die 16.00 uur begint. Daarna ruimen we alle gebruikte materialen op.

’s Avonds is er met de cursisten en de cursusstafleden van het Trapperskamp Extreem en de stafteams van de Eifel Experience en Scoutdoor een gezellige afsluitende maaltijd, waaraan de deelname facultatief is. Je kunt daarna om circa 21:00 naar huis reizen. Het 33ste Trapperskamp Extreem valt in 2024 in de meivakantie van alle schoolregio’s.

Cursuslocaties

De eerste anderhalve dag werken we in de omgeving van Vught. Op zondagochtend rijden we naar het grensgebied van de Duitse Zuid Eifel en Luxemburgse Ardennen, waar het grootste deel van het programma wordt uitgevoerd.

Cursisten

We hebben tijdens deze vervolgtraining veel te bieden aan actieve jongeren en leidinggevenden in Scouting die zin hebben er nog een keer stevig tegenaan te gaan en komen om hun Scouting skills te vergroten. Er kunnen maximaal 16 cursisten deelnemen. Per Scoutinggroep schrijven we niet meer dan drie cursisten in. Er wordt veelal samengewerkt in 4 teams van 4 jongeren. Tijdens de opening van de cursus worden deze teams in onderling overleg samengesteld.

Jij

 • Bent in april 2024 minstens 18 jaar oud.
 • Bent geïnteresseerd in opbouwende feedback op jouw functioneren.
 • Bent een doorzetter en kunt tegen een stootje.
 • Hebt een goede fysieke conditie en kunt zwemmen.
 • Komt om je Scouting technische en leiderschapsvaardigheden te vergroten.
 • Er kunnen maximaal 3 cursisten van dezelfde Scoutinggroep inschrijven.

Informatief gesprek

Wanneer jij zin en tijd hebt als cursist deel te nemen aan het Trapperskamp Extreem, kun je tijdens een digitaal gesprek via Teams of Skype extra (achtergrond) informatie over deze leiderscursus en het cursusprogramma krijgen.

Als je hiervoor een afspraak wilt maken, vul dan ons contactformulier in. Zet in het bericht ook jouw mobiele telefoonnummer, zodat Garry Gerritse – de coördinator – snel een datumafspraak met je kan maken.

Tijdens het gesprek gaat hij graag in op jouw vragen. Hij is benieuwd waarom jij wilt deelnemen, en of je door jouw deelname ook ontbrekende competenties wilt verwerven om de kwalificatie(s) basisleidinggevende, Op Kamp en/of Teamleider te kunnen behalen.

“Hoe was het…?”

vragen veel mensen nadat ik terug ben. De eerste paar dagen van herstel was het antwoord wat kort: “Bijzonder intens”.

Als je me dit nu zou vragen, is het antwoord telkens anders:

 • Vet! Het bijzonderste dat ik heb meegemaakt was… de speleo. Geleerd dat je onder water niet kunt hyperventileren. Was toch wel even spannend.
 • Vet! Het bijzonderste dat ik heb meegemaakt was… het duiken met perslucht. Helemaal gewichtsloos. Alsof je vliegt, maar dan onder water.
 • Vet! Het bijzonderste dat ik heb meegemaakt was… die nacht om 3:30 uur. Dat ik zonder kaart of hoofdlampje volledig verdwaald was. Stoppen, denken, doen: terug naar de start.
 • Vet! Het bijzonderste dat ik heb meegemaakt was… het maken van de trappersbanen. Bij onze eigen vereniging klooien we maar aan. Dit was next level, en nog veilig ook!
 • Vet! Het bijzonderste dat ik heb meegemaakt was… de treintunnel. Abseilen in een luchtschacht, en slapen in een bijzonder stukje historie.
 • Vet! Het bijzonderste dat ik heb meegemaakt was… bovenal toch de sfeer. Waarin ik geleerd heb mezelf ook eens in te houden. Met deze les hoop ik door anderen vaker de ruimte te gunnen, zelf te voorkomen overspannen te raken.

Cursusstaf

Aan Garry Gerritse, de coördinator van het Trapperskamp Extreem, is in Scouting Nederland ook landelijk actief als gekwalificeerd landelijk opleider en hij is ook gekwalificeerd vakopleider pionieren en vakopleider navigeren.

Alle cursusstafleden hebben in het verleden zelf als deelnemer meegedaan met primitieve kampen en expedities, bijvoorbeeld op de HIT en tijdens kampen van onze stichting. Daarna hebben ze als cursist deelgenomen aan het Trapperskamp Extreem, en zijn meerdere jaren actief (geweest) als staflid in een Scoutinggroep en/of als medewerker van regionale / landelijke evenementen van Scouting Nederland. Een enkeling is ook actief binnen de NKBV (Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging) of Speleo Nederland. Je gaat dus op stap met competente, ervaren en gezellige stafleden.

Cursusprijs

Deelnemen aan het 33ste Trapperskamp Extreem kost € 387,50 per cursist.

Deze prijs is inclusief het vervoer uit Vught naar de Zuid Eifel en terug naar Vught, huur van (sport)accommodaties, bivakken, (meer dan genoeg) lekker voedsel, de huur van materialen voor outdoor activiteiten (denk o.a. aan mountainbikes met helmen, zwemvesten voor een vlottentocht), en outdoorverzekering.

Je kunt de cursusprijs desgewenst in twee termijnen betalen.

De begroting voor Extreem 2024 is kostendekkend. Daartoe wordt er ook van alle stafleden een financiële bijdrage gevraagd; zij betalen hun eigen reiskosten, voeding en overnachtingkosten.

Omdat dit een leiderscursus is, kun je als cursist misschien gebruik maken van een (waarderings)subsidie die in een aantal gemeenten bestaat. Die wordt toegekend om deskundigheidsbevordering van leidinggevenden in het vrijwilligerswerk te stimuleren. Informeer bij de penningmeester van jouw Scoutinggroep naar de mogelijkheden. Zet in zo'n subsidieaanvraag dat je zult deelnemen aan de vervolgtraining: "Begeleiden primitieve expedities" van Scouting.

Op jouw verzoek kunnen we je een flyer van deze leiderscursus mailen (dit is een pdf bestand). Die flyer is speciaal bestemd om bij een subsidieaanvraag mee te sturen als bijlage. Daarmee krijgt een beoordelaar van een gemeente / fonds een goede impressie van hetgeen wij bieden, en waaraan jij graag wilt meedoen.

Bijzonder verlof

Als je werkt voor / stage loopt bij een (semi-)overheidsinstelling (dit geldt ook voor militairen) en in bepaalde bedrijfstakken, kun je mogelijk aanspraak maken op een regeling voor bijzonder verlof. De werkgever kan besluiten om voor vrijwillige kaderleden die actief zijn in het jeugd- en jongerenwerk 2x per jaar maximaal 5 bijzonder verlofdagen toe te kennen. Deze bijzonder verlofdagen zijn bestemd hetzij voor het deelnemen aan een training, hetzij voor het begeleiden van kampen (maar dan geldt een vrij krappe verhouding van het aantal leidinggevenden op het aantal jeugdleden). Deze dagen kunnen worden toegekend naast het aantal vakantiedagen waar je recht op hebt. Omdat het Trapperskamp Extreem een leiderscursus / vervolgtraining van Scouting is, moet je nagaan of je bijzonder verlofdagen kunt krijgen voor het deelnemen aan deze training. Informeer bij de afdeling personeelszaken van je werkgever naar de mogelijkheden en aanvraagprocedure.

Aanmelden of meer informatie

Nog meer informatie kun je krijgen van: Garry Gerritse, via: info@trapperskamp.com, of vul het contactformulier op deze website in.

Enthousiast geworden? Meld je dan snel aan, want er kunnen maar 16 cursisten en maximaal 3 cursisten van dezelfde Scoutinggroep inschrijven!

Na jouw aanmelding

Nadat we je aanmelding hebben ontvangen, krijg je een bevestigingsbrief waarin o.a. wordt uitgelegd hoe je het cursusgeld dient te voldoen. Desgewenst kan het cursusgeld in twee termijnen worden betaald.

Enkele weken na de voorlichtingsbijeenkomst, die we houden op zondag 21 januari 2024 in de omgeving van Amersfoort, krijg je via mail een boekje toegestuurd met uitgebreide informatie. Met dit boekje kun jij je goed op het Trapperskamp Extreem voorbereiden.

Als je tijdens je voorbereidingen merkt, dat je nog zaken mist voor je uitrusting ben je bij de ScoutShop aan het juiste adres. Naast de online webshop, heeft de ScoutShop verschillende winkels in het land waar je de spullen kan bekijken, voelen en passen. Je wordt daar geholpen door enthousiaste mensen die verstand van zaken hebben.

Impressies uit evaluaties

Eerdere deelnemers over het Trapperskamp Extreem:

 • "Ik heb ontzettend gave en leerzame week gehad. Ik heb twee tentamens niet gehaald mede door dit kamp. Echter, ik heb deze week veel meer geleerd (van mijzelf) dan bij wijze van spreken een heel curriculum tijdens mijn studie. Ik heb ook ‘nieuwe energie’ gekregen om verder te gaan met leiding geven (ik was van plan om te stoppen). Aspecten die ik deze week heb geleerd zullen daarbij goed van toepassing zijn."
 • "Het was voor mij waardevol, kreeg een bevestiging van een hoop goede kwaliteiten, en het inzicht dat ik zelf leiderschap lang in een verkeerde hoek heb gezocht, die mij niet goed past. Het gesprek heeft mijn 'falend' leiderschap omgezet in een bevestiging van een hele andere rol, die ik blijkbaar al wel aardig in de vingers heb."
 • "‘Is er leven na Extreem?’ was een belangrijke vraag in ons Persoonlijk Document. Volgens mij wel. Alle dingen die we geleerd hebben, hebben nu hun plekje gekregen en dit blijkt ook nog best eens handig te zijn. Niet alleen de vaardigheden zoals een trappersbaan bouwen en een aanhanger inladen komen van pas, maar ook inzicht in het functioneren van een team kun je altijd wel gebruiken. Zo komt het bijvoorbeeld ook van pas tijdens mijn studie. Wij zijn nu bezig met een project waarbij we met zes personen moeten samenwerken en die zes personen zijn natuurlijk allemaal verschillend en werken ook allemaal op een andere manier. Door Extreem heb ik niet alleen die verschillen leren kennen en waarderen, maar ik heb ook geleerd hoe je hier het beste gebruik van kunt maken."
 • "Jullie hebben denk ik echt de moeite genomen om naar ons cursisten te kijken, op een manier waarop niet zo vaak door relatief wildvreemden naar ons gekeken wordt. Dat vind ik echt best bijzonder, als je er zo over na denkt. Scoutingkampen worden gedraaid door vrijwilligers, en dan geven jullie ons toch zoiets moois als al dit gekijk, evalueren en gepraat, waardoor wij echt een erg mooie week hebben gehad."
 • Het afrondend gesprek met Garry vond ik erg bijzonder. Ik heb van dat gesprek veel geleerd over mijzelf en mijn persoonlijkheid. De laatste tijd heb ik daar ook nog veel aan gedacht en met mensen over gepraat. Het gesprek was zeker de moeite waard en zal me nog lang bij blijven!
 • "Geweldig kamp! Ik heb echt last van heimwee, misschien een idee voor aankomende Extreem: verlengen met 3 weken? ;) Ontzettend bedankt!"