Scoutdoor

Scouting. Laat je uitdagen!

Activiteiten

Scoutdoor is een vet en uitdagend kamp in de Duitse Zuid Eifel dat wordt gehouden van zondagochtend 28 april t/m zaterdagmiddag 4 mei 2024 (in de meivakantie) voor stoere kerels en meiden van 14 t/m 17 jaar.

Het oplossen van een mystery game loopt als een rode draad door het hele programma.

Al snel na de opening in Vught vertrek je naar het grensgebied van de Luxemburgse Ardennen en de Duitse Zuid-Eifel.

Het grootste deel van Scoutdoor ben je in dat mooie, bergachtige landschap. Daar ga je onder andere vlot varen, bergbeklimmen en abseilen, mountainbiken en speleoën, en natuurlijk het mysterie oplossen.

Je wordt een enkele keer vervoerd naar locaties, waar je die activiteiten goed kunt doen.

Je bent ook wel eens een hele dag lekker op bivak bezig, waar je (in die omgeving) vette activiteiten doet, zoals een oversteek over een flink stromend bergriviertje of een keistoere hindernisbaan...

In de Zuid Eifel loop je een hike. Je komt op mooie uitzichtpunten, trekt er door de bossen, langs rotsen en bergbeken. Om de routebeschrijving te kunnen volgen, beheers je een aantal kaart- en kompastechnieken, zoals: de kompashandgrepen en werken met coördinaten volgens de "achtcijfer"-methode. Je kunt kaartlezen van zwart-wit kopieën en daarbij hoogtelijnen en andere kaarttekens interpreteren naar wat je in het terrein ziet.

De routebeschrijving bestaat niet alleen uit deze technieken, maar er zitten ook kaart- en kompaspuzzeltjes in, waarin deze technieken zitten verstopt.

Al jouw persoonlijke bagage draag je elke dag zelf mee in je rugzak. Een dagtocht kan ongeveer 12 km lang zijn.

Je vindt in het ideeënboek Hiken "alles" over een goede voorbereiding, kaart- en kompastechnieken, puzzels, verslaglegging en je persoonlijke uitrusting. Je kunt dit ideeënboek downloaden bij de ScoutShop.

Tijdens Scoutdoor kook je alle warme maaltijden op houtvuur. Je bakt enkele keren je eigen brood als ontbijt. Daarvoor sprokkel je op het bivak stookhout en bouw je in een stookbak een houtvuur om jouw warme maaltijd te koken. Van de leiding krijg je op dat bivak de ingrediënten.

Terwijl je de dampen opsnuift die uit je mess-tins / pannetjes opstijgen, klets je gezellig bij met de andere deelnemers en stafleden die op het bivak zijn. Je werkt er je logboek bij en geniet van het warme vuur en staart in de vlammen. Je proeft de unieke sfeer van Scoutdoor.

Op het bivak slaap je in een schuilhut van landbouwplastic die je thuis al maakt. In kleine groepjes deelnemers bouw je ook een keertje een primitieve hut van natuurproducten en slaap je daar in.

Elke ochtend begin je met lekker actief sporten. Je doet dit in sporttenue: korte sportbroek, T-shirt en sportschoenen. Nadat jij jouw stijve spieren weer aan de praat hebt gekregen, eet je jouw ontbijtje op. Daarna wordt het bivak opgeruimd en begint een nieuwe, actieve dag.

Het kampprogramma is opgebouwd rond de eisen voor het oude insigne trapper. Tijdens het kamp word je daarom beoordeeld. In het eisenpakket voor dit insigne zit onder andere 5 km hardlopen, wat je tijdens een uitdagende oriëntatierun in de Zuid-Eifel doet. Hiernaast kunnen Scouts het Scouts insigne – specialisatie III: buitenleven / bushcrafter en Explorers het Explorers insigne – buitenleven (geel) behalen.

Bij de sluiting krijgt de "Opper Trapper" de Scoutdoor wisselbeker uitgereikt.

Het wordt vast een week vol lol en plezier, waarin je met elkaar activiteiten doet die echt cool zijn. Scoutdoor is een vet kamp voor oudere Scouts, Explorers, Matrozen ter Wilde Vaart en Roverscouts vanaf 14 jaar en die niet ouder zijn dan 17 jaar, die meer willen dan het "standaard" werk, en... het een uitdaging vinden het mystery game op te lossen.